We zijn het er allemaal over eens dat de traditionele aanpak van marketing niet langer werkt: de wereld is te hard veranderd, en dat geldt ook voor de consument. Zowel de theorievorming als de praktijk van marketing zijn al een tijdje ziek, en parallel aan ons onfeilbare geloof in de moderne geneeskunde, vertrouwen we ook op dit gebied al veel te lang op steeds weer nieuwe medicijnen om ons vooruit te helpen. We bestrijden symptomen met high-tech innovatie, in plaats van de oorzaak van de ziekte bloot te leggen en te bestrijden.

Als je in de marketingsector werkt, een ondernemer bent of op eender welke andere manier een bedrijf aan het promoten bent geweest, is de kans groot dat je tegenwoordig gebombardeerd wordt met ‘tools’, ‘technieken’ en ‘platformen’ die je zouden helpen je campagnes te runnen of je doelpubliek te bereiken. Deze zijn het equivalent van pillen, siropen en andere geneesmiddelen die vaker wel dan niet worden voorgeschreven op basis van ‘one disease fits all’, door dokters die al hun ganse carrières traditionele geneeskunde beoefenen. De pillen zijn misschien veranderd, maar hun methodologie niet.

Deze dokters hebben het voordeel dat ze je vertrouwen hebben gewonnen dankzij decennia-lang het voortouw te nemen in de technologische innovatie, wanneer dat ook was wat we nodig hadden. Ze ontwikkelden krachtige antibiotica toen deze nog echt ziektes konden bestrijden. Maar de waarheid is dat onze maatschappij intussen immuun is geworden aan veel van deze middelen, en dat dokters nog altijd ‘het volgende geweldige medicijn’ aan het ontwikkelen zijn. Wij realiseerden ons echter dat we een radicaal andere aanpak nodig hebben.

Dus dit is ons manifest voor een frisse, holistische benadering van de gezondheid van marketing. En zoals met elke mogelijke therapie, begint ook deze benadering met een eerlijk gesprek. Ben jij nog steeds aan het jagen op je doelgroep met boodschappen die er misschien niet eens relevant voor zijn, via kanalen die wel worden gelauwerd als ‘hot en happening’ maar die wispelturige en onbetrouwbare resultaten opleveren? We zijn er zeker van dat je op deze vragen nee wilt antwoorden: maar ben je echt absoluut ZEKER?

Voor ons is het doel van marketing nog nooit veranderd. Het gaat erom het probleem van de consument te verhelpen door het juiste product of de juiste service aan te bieden op de juiste plek en op het juiste moment. Maar… Start je je strategie dan ook met het écht luisteren naar de problemen van je community? Begrijp je deze community en behoor je er ook echt zelf toe als merk of bedrijf? Is de boodschap van je bedrijf relevant en zo vertaald dat het ook echt een snaar raakt bij je community? En vind je je community überhaupt in de wilde jungle van kanalen?

Community marketing draait niet rond influencers, social media, content marketing, inbound of outbound marketing of eender welk ander buzzwoord of medicijn dat vandaag deel uitmaakt van traditionele marketing/geneeskunde. Zonder de juiste context en strategie zijn het allemaal pleisters op de wonde. Bovendien kan geen enkele pil je gezondheid even hard verbeteren als een gezond, gebalanceerd dieet en genoeg beweging. We openden allemaal onze ogen om te zien dat de farmaceutische en voedingsindustrieën ons al decennialang manipuleren en zaken doen geloven die groffe leugens zijn. Waarom doen we niet hetzelfde voor de marketingindustrie?

Community marketing draait om het vinden van een gezonde, gebalanceerde levensstijl voor je bedrijf dat een combinatie is van gezond verstand, een goede dosis hard werk en misschien één of twee pillen waarvan bewezen is dat hun voordelen veel zwaarder wegen dan de nadelen. Maar uiteindelijk wil je wat het beste is voor je bedrijf, niet wat de radars van de marketingindustrie blijft doen draaien…

Dus dit is ons pleidooi om alles wat de beroemde dokters zeggen zomaar voor waar aan te nemen. Wees kritisch, luister ook naar andere stemmen en stel in vraag wat anderen voor vanzelfsprekend nemen. Wees de slimme patient, en daag geïnformeerd en veeleisend op in het dokterskabinet.

Wie een marketingstrateeg onder de arm neemt (of een marketingstrategie adopteert) die oprecht jouw bedrijf zo gezond mogelijk wilt maken, wie geen genoegen neemt met snelle pleister op de wonde en bereid is het harde werk te doen, voorspellen wij een lang, gezond en gelukkig leven.